Summa sidvisningar

torsdag 18 november 2010

Matnytt med Nico och Olle

 Matnytt
Med Olle och Nico

1.Primo:Maträtt från italien
Spaghetti med körsbärstomater och mozzarella
För ett bra resultat är det viktigt att använda sig av små, söta och smakrika körsbärstomater och snåla inte med den färska basilikan.


Ingredienser till 4 pers.
400 gr spaghetti
800 gr söta körsbärstomater
2 mozzarellaostar, ca 400 gr
2-3 kvistar färsk basilika
5 msk olivolja extra vergine
3-4 vitlöksklyftor
2-4 små torkade chilifrukter (peperoncino)
salt
2-3 msk havssalt till pastavattnet
eventuellt 2 nypor socker
Skär mozzarellan i tärningar och lägg dem på ett fat. Skölj körsbärstomaterna och dela dem på mitten. Skölj basilikan och riv bladen i mindre bitar.
Skala och krossa vitlöksklyftorna. Värm upp olivoljan i en stor stekpanna, tillsätt vitlöken och smula i chilifrukterna. Fräs på svagvärme i några minuter utan att vitlöksklyftorna tar färg och brännas. Tillsätt tomaterna och låt koka på svagvärme i ca 15 min. Skulle tomaterna inte vara speciellt söta, tillsätt två nypor socker. När 5 min återstår av koktiden tillsätt basilikabladen.
Sätt på pastavattnet (ca 4 l). När vattnet kokar, salta med ca 2-3 msk havssalt och koka pastan enligt recept på paketet (al dente).
När pastan börjar bli färdig kokt, Häll av överflödig vätska från mozzarellan. Blanda ner mozzarellan i tomatsåsen, ta av stekpannan från värmen och blanda väl.

4.Dolce: efterrätt från italien
Äppelkaka med pinjenötter
Ta för vana att alltid skölja av äggen och därefter tvätta händerna innan ni börjar baka, det kan finnas bakterier på äggskalen.


Ingredienser till 4 pers.
2-3 söta äpplen (t.ex. golden)
1 citron (obesprutad)
3 ägg
1 dl mjölk
100 gr smör
1 dl pinjenötter
1,5 dl russin
2 dl socker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Värm ugnen till 180°.
Smält smöret och låt det svalna.
Lägg russinen i lite ljummet vatten så att de mjuknar.
Skala äpplena, dela dem i 4 klyftor och skär bort kärnhuset. Skär äppelbitarna i tunna skivor.
Skölj citronen. Riv det yttersta gula skalet på citronen.
Vispa äggen och sockret poröst. Tillsätt mjölken, det smälta smöret och det rivna citronskalet.
Blanda mjöl och bakpulver, sikta ner det i smeten och blanda väl. Krama ur russinen och tillsätt dem i smeten tillsammans med pinjenötterna. Rör om.
Smörj en sockerkaksform (med löstagbar botten) med smör och pudra över lite vetemjöl. Häll i smeten och fördela äppelskivorna ovanpå. Grädda i mitten av ugnen i drygt 1 timme (kontrollera med en trästicka). Låt kakan svalna och servera.